Sportolás és hidratálás

2021. 03. 11. 19:41:44
Sportolás és hidratálás

 

Mikor és mit igyonk az a sportolás fajtájától, és a testmozgás időtartamától és intenzitásától függ.

Az egészséges élet legfontosabb része a víz, melynek számos funkciója van a szervezetben.

Sportolás és hidratálás

Mikor és mit igyonk az a sportolás fajtájától, és a testmozgás időtartamától és intenzitásától függ.

Az egészséges élet legfontosabb része a víz, melynek számos funkciója van a szervezetben.

Tápanyagok szállítása és méreganyagok ártalmatlanítása

Ízületek és szövetek feltöltése
Hőmérséklet szabályozása az izzadás révén
Emésztés megkönnyítése
A víz fontossága testmozgás közben
A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
A megfelelő folyadék utánpótlás különösen fontos testedzés alatt, elengedhetetlen a sportolók számára a teljesítmény, a biztonság és a komfortérzet szempontjából. Minél hosszabb ideig és minél intenzívebben mozog, annál fontosabb, hogy a megfelelő típusú folyadékpótlás megtörténjen. Ezért legyen nálunk mindig EQUA kulacs.

Dehidratáció

Az jó teljesítés érdekében hidratáltnak kell maradnunk testedzés alatt is. Tanulmányok bizonyították, hogy az izzadás révén bekövetkező 1-2 százalékos testsúlyvesztés a vér mennyiségének csökkenésével is jár.
err
Ilyenkor a szívnek keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy a megfelelő véráramlást fenntartsa. Ez izomgörcsöket, szédülést, fáradtságot és hő-betegséget (hő-kimerültséget és hőgutát) is okozhat,hogy ezt elkerüljük pótolni kell a folyadék veszteséget,erre találták ki az EQUA ACTIVE kulacsokat.

A dehidratáció okai

Elégtelen folyadékbevitel
Túlzott izzadás
Folyadékpótlás elmulasztása edzés közben vagy után
Száraz, meleg időben való testedzés
Ha csak akkor iszik, mikor szomjas
Hyponatrémia

MIRE UTAL A PULZUSSZÁM?

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni? >>
Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a sportolók túlzásba viszik a vízfogyasztást, és így hyponatrémiát, vízmérgezést szenvednek,hogy ezt elkerüljük igyunk EQUA kulacsból.

Ilyenkor a szervezet nátriumháztartása felborul a hirtelen történő nagymennyiségű víz fogyasztásának hatására. Súlyos esetben mindez agyduzzanattal, kómával és esetlegesen halállal járhat.

Ez is bizonyítja, hogy a biztonságos testedzés szempontjából kritikusan fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás.EQUA kulacsok a sportolok szolgálatában.

A megfelelő folyadékpótlás

Mivel az izzadás, a folyadékvesztés és a hidratációs szint egyénenként változik, szinte lehetetlen pontos ajánlást vagy útmutatót adni arról, mennyi folyadékot kell a sportolóknak fogyasztani.

A folyadékpótlás megfelelő mennyisége számos tényezőtől függ, beleértve a testedzés hosszát és intenzitását, illetve az egyéni különbségeket. Létezik azonban két egyszerű módszer arra, hogy megbecsülje a szükséges folyadék megfelelő mennyiségét:

1. A vizelet mennyiségének és színének vizsgálata - A nagy mennyiségű, világos színű, híg vizelet azt jelenti, hogy Ön hidratált, míg a sötét színű, koncentrált vizelet azt jelenti, hogy Ön dehidratált.
2. Mérje a testsúlyát az edzés előtt és után is – Bárminemű testsúlycsökkenést valószínűleg a folyadékveszteség okozza, így próbáljon meg annyit inni, hogy pótolja a veszteséget. Bárminemű testsúlygyarapodás arra utal, hogy többet iszik, mint amennyi szükséges.

A folyadékvesztést befolyásoló tényezők

Magasság – A nagy magasságban való edzés növeli a szervezet folyadékveszteségét, így a folyadékigényét is.
Hőmérséklet – A melegben való testedzés növeli az izzadás általi folyadékveszteséget, míg a hidegben történő testmozgás nehezíti a légzés általi folyadékveszteség felismerését. Mindkét esetben fontos, hogy hidratált legyen.
Izzadás – Egyesek többet izzadnak, mint mások. Amennyiben Ön többet izzad, mint mások, jobban ki van téve a kiszáradás veszélyének. Mérje meg a testsúlyát edzés előtt és után is, hogy felmérje az izzadság általi folyadékvesztést.
Edzés hossza és intenzitása – Az órákon át tartó testmozgás azt jelenti, hogy egyre többet kell innia a kiszáradás megelőzése érdekében.

MIT JELENT, HA VALAKINEK "SPORTSZÍVE" VAN?

A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?
Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van? 
A sportitalok hasznosak lehetnek azok számára, akik magas intenzitású testedzést végeznek legalább 60 percig. Azok a sportitalok, melyek 60-100 kalóriát tartalmaznak 2deciliterenként, elegendő energiát biztosítanak a folyamatos teljesítményhez.

Az elvesztett nátriumot, káliumot és egyéb elektrolitokat nem szükséges edzés alatt pótolni, mivel nem valószínű, hogy egy átlagos edzés során a szervezet ásványi anyag készletei kimerülnének.

Azonban ha extrém körülmények között edz, több mint 3 órán át (pl. marathon, vasember, ultramarathon), ajánlatos elektrolitokkal dúsított sportital fogyasztása.

Hidratálás edzés előtt
Testedzés előtt 2-3 órával fogyasszon 4-6 dl folyadékot
Közvetlenül edzés előtt 10-15 perccel fogyasszon 2-3 dl folyadékot
Hidratálás edzés alatt
Edzés alatt 15 percenként fogyasszon 1.5 -2 dl folyadékot
Amennyiben az edzés 90 percnél tovább tart, ajánlott legfeljebb 8 százalék szénhidrátot tartalmazó sportitalból 1.5-2 dl fogyasztása 15-30 percenként.
Hidratálás edzés után
Mérje meg a testsúlyát edzés előtt és után is, hogy pótolni tudja a folyadékveszteséget.
Fogyasszon 5-7 dl folyadékot minden elvesztett fél kilogramm után.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: EQUA

Kapcsolódó termékek

EQUA ACTIVE Fehér

5.700 Ft 5.000 Ft
-12%
Várható szállítás:2024. július 19.
Kívánságlistára teszem

EQUA ACTIVE Barack

5.700 Ft
Várható szállítás:2024. július 19.
Kívánságlistára teszem

EQUA ACTIVE Lemon

5.700 Ft
Várható szállítás:2024. július 19.
Kívánságlistára teszem