Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Shea vaj

2021. 05. 08. 22:35:18
Shea vaj
A tradícionális, gondos elkészítés rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A, E és F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait.

A shea vaj

A tradícionális, gondos elkészítés rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A, E és F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték. A shea vajat Afrikában igen nagy mennyiségben állítják elő. Ott a bőrápoláson kívül a táplálkozásban is használják, sőt - éghető lévén - még világítanak is vele. A szennyeződésektől mentes, finomítatlan shea vajat hordókba töltik és szállítják a világ különböző pontjaira.
A shea egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni.


Akár kétszáz éven keresztül is terem a fán a shea dió


A shea vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A, E és F vitamint tartalmaz. A shea könnyen felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

 

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:

Száraz bőr

A shea vaj viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.

Ekcéma

Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.

Pikkelysömör

Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit.

Allergia

Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.

Napozás

A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.

Gyulladás

Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre,

Borotválkozás

Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

Bőrkeményedés

Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.

Terhesség

Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.

Égés

Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.

 

.

Összetétel, adatlap

 

A shea vaj lényegében növényi eredetű zsírsavakból tevődik össze. Telített és telítetlen zsírsavak egyaránt előfordulnak benne. A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav domináns.

 

Adatlap

Megnevezés

shea vaj

INCI név*

Vitellaria paradoxa butter

CAS-szám EU*

68424-60-2

EINECS-szám*

293-515-7

Származás

Ghana

Előállítás

vizes olvasztás

Certifikáció

EEC, NOP*

Fizikai jellemzők

olvadáspont

32-35ºC

gyulladáspont

290 ºC

szín

sárgás-fehér

állag

krémszerű, vagy vajszerű

illat

édeskés, kissé füstös, mogyoróra emlékeztető

fajsúly

0,91-0,97 g/cm3

elszappanosítási érték

170-220 mgKOH/g

Összetétel

Fő összetevők

olajsav, sztearinsav

Zsírsav arány

Megnevezés

IUPAC név*

CAS-szám*

Kémiai képlet

Arány

Sztearinsav

n-oktadekánsav

57-11-4

C18H36O2

46,6 %

Olajsav

(9Z)-Oktadec-9-énsav

112-80-1

C18H34O2

42,4 %

Linolsav

9,12-oktadekadién-sav

60-33-3

C18H32O2

5,7 %

Palmitinsav

n-hexadekánsav

57-10-3

C16H32O2

3,1 %

Arachidonsav

eikozánsav

506-30-9

C20H40O2

2,0 %

Linolénsav

9,12,15-oktadekatrién-sav

463-40-1

C18H30O2

0,1 %

Palmitolénsav

cisz-9-hexadekán-sav

373-49-9

C16H32O2

0,1 %

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program

*EEC - Soil Association certificate for Organic standards

 

Tippek a shea vaj használatához

1. A shea vajat mindig tiszta bőrfelületen használd!

2. A shea hatékonyságát jelentősen megnövelheted, ha bemasszírozod a bőrbe. A használat gyakoriságát bőröd határozza meg. Eleinte gyakrabban - naponta kétszer, később ritkábban - napi egy alkalommal - lesz rá szükséged. Túladagolni nem lehet, mellékhatása nincs!

3. Ha valamilyen bőrproblémára (ekcéma, pikkelysömör) használod a shea vajat, vedd figyelembe, hogy ez

A tradícionális, gondos elkészítés rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A, E és F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték. A shea vajat Afrikában igen nagy mennyiségben állítják elő. Ott a bőrápoláson kívül a táplálkozásban is használják, sőt - éghető lévén - még világítanak is vele. A szennyeződésektől mentes, finomítatlan shea vajat hordókba töltik és szállítják a világ különböző pontjaira.
A shea egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni.


Akár kétszáz éven keresztül is terem a fán a shea dió


A shea vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A, E és F vitamint tartalmaz. A shea könnyen felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:

Száraz bőr

A shea vaj viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.

Ekcéma

Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.

Pikkelysömör

Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit.

Allergia

Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.

Napozás

A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.

Gyulladás

Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre,

Borotválkozás

Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

Bőrkeményedés

Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.

Terhesség

Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.

Égés

Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.

 

.

Összetétel, adatlap

A shea vaj lényegében növényi eredetű zsírsavakból tevődik össze. Telített és telítetlen zsírsavak egyaránt előfordulnak benne. A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav domináns.

 

Adatlap

Megnevezés

shea vaj

INCI név*

Vitellaria paradoxa butter

CAS-szám EU*

68424-60-2

EINECS-szám*

293-515-7

Származás

Ghana

Előállítás

vizes olvasztás

Certifikáció

EEC, NOP*

Fizikai jellemzők

olvadáspont

32-35ºC

gyulladáspont

290 ºC

szín

sárgás-fehér

állag

krémszerű, vagy vajszerű

illat

édeskés, kissé füstös, mogyoróra emlékeztető

fajsúly

0,91-0,97 g/cm3

elszappanosítási érték

170-220 mgKOH/g

Összetétel

Fő összetevők

olajsav, sztearinsav

Zsírsav arány

Megnevezés

IUPAC név*

CAS-szám*

Kémiai képlet

Arány

Sztearinsav

n-oktadekánsav

57-11-4

C18H36O2

46,6 %

Olajsav

(9Z)-Oktadec-9-énsav

112-80-1

C18H34O2

42,4 %

Linolsav

9,12-oktadekadién-sav

60-33-3

C18H32O2

5,7 %

Palmitinsav

n-hexadekánsav

57-10-3

C16H32O2

3,1 %

Arachidonsav

eikozánsav

506-30-9

C20H40O2

2,0 %

Linolénsav

9,12,15-oktadekatrién-sav

463-40-1

C18H30O2

0,1 %

Palmitolénsav

cisz-9-hexadekán-sav

373-49-9

C16H32O2

0,1 %

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program

*EEC - Soil Association certificate for Organic standards

 

Tippek a shea vaj használatához

1. A shea vajat mindig tiszta bőrfelületen használd!

2. A shea hatékonyságát jelentősen megnövelheted, ha bemasszírozod a bőrbe. A használat gyakoriságát bőröd határozza meg. Eleinte gyakrabban - naponta kétszer, később ritkábban - napi egy alkalommal - lesz rá szükséged. Túladagolni nem lehet, mellékhatása nincs!

3. Ha valamilyen bőrproblémára (ekcéma, pikkelysömör) használod a shea vajat, vedd figyelembe, hogy ezeket a problémákat gyakran külső tényezők (pl.:vegyi anyagok) idézik elő, vagy fokozzák azt! Ne használj ruháid mosásához öblítőt! Az öblítő illatot kölcsönöz a ruháknak, de az illat is egy (vagy több) kémiai vegyület hatása, amely egész nap a bőröddel érintkezik, hatalmas terhelést jelentve számára. Öblítő helyett használj 10%-os biológiai erjesztésű ecetet, amely bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető! Az ecet - amellett, hogy környezetbarát - semlegesíti az esetleges mosószer-maradványokat is. A tiszta ruháknak nem lesz ecet illatuk.

4. Tartsd a shea vajat szobahőmérsékelten, lefedve! Nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, minőségét nem őrzi meg tovább, ellenben az alacsony hőmérséklet hatására megkeményedik és nehezen használható lesz. A shea vaj állagát már néhány fokos hőmérséklet-változás is befolyásolja, az optimális tárolási hőmérséklet 20-25°C. Ügyelj arra, hogy ne hagyd a vajat tűző napon, vagy nagyon meleg helyen, pl. fűtőtest közelében, vagy nyáron autóban!

 

5. Ha a shea vajat vizes bőrfelületre viszed fel egy olyan emulzió képződik, amelynél jobb hidratálót kitalálni sem lehetne. A boltokban kapható "ipari" testápolók közül sok úgy hidratál, hogy a bőr mélyebb rétegeiből a bőrfelszín közelébe szívja a vizet. Ez hosszútávon persze károsítja a bőrt. A shea vaj nem csak nevében hidratáló...

eket a problémákat gyakran külső tényezők (pl.:vegyi anyagok) idézik elő, vagy fokozzák azt! Ne használj ruháid mosásához öblítőt! Az öblítő illatot kölcsönöz a ruháknak, de az illat is egy (vagy több) kémiai vegyület hatása, amely egész nap a bőröddel érintkezik, hatalmas terhelést jelentve számára. Öblítő helyett használj 10%-os biológiai erjesztésű ecetet, amely bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető! Az ecet - amellett, hogy környezetbarát - semlegesíti az esetleges mosószer-maradványokat is. A tiszta ruháknak nem lesz ecet illatuk.

4. Tartsd a shea vajat szobahőmérsékelten, lefedve! Nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, minőségét nem őrzi meg tovább, ellenben az alacsony hőmérséklet hatására megkeményedik és nehezen használható lesz. A shea vaj állagát már néhány fokos hőmérséklet-változás is befolyásolja, az optimális tárolási hőmérséklet 20-25°C. Ügyelj arra, hogy ne hagyd a vajat tűző napon, vagy nagyon meleg helyen, pl. fűtőtest közelében, vagy nyáron autóban!

 

5. Ha a shea vajat vizes bőrfelületre viszed fel egy olyan emulzió képződik, amelynél jobb hidratálót kitalálni sem lehetne. A boltokban kapható "ipari" testápolók közül sok úgy hidratál, hogy a bőr mélyebb rétegeiből a bőrfelszín közelébe szívja a vizet. Ez hosszútávon persze károsítja a bőrt. A shea vaj nem csak nevében hidratáló

aj sárgásfehér színű növényi zsiradék, amely egy Közép-Afrikában élő fa terméséből készül. A karité fa (Vitellaria paradoxa) 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. Ligetes-fás szavannákon elterjedt növény, ahol hatalmas példányai élnek. A karité fa egész évben terem, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik. A növény gyümölcse a shea dió akár 60-70%-os zsírtartalommal rendelkezik. Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, vagy apróra darálják és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A dió-őrleményből kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűlik. Az eredmény egy vajszerű, törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a shea vaj.

 


 

 

A tradícionális, gondos elkészítés rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A, E és F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték. A shea vajat Afrikában igen nagy mennyiségben állítják elő. Ott a bőrápoláson kívül a táplálkozásban is használják, sőt - éghető lévén - még világítanak is vele. A szennyeződésektől mentes, finomítatlan shea vajat hordókba töltik és szállítják a világ különböző pontjaira.
A shea egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni.


A shea vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A, E és F vitamint tartalmaz. A shea könnyen felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:

Száraz bőr

A shea vaj viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.

Ekcéma

Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.

Pikkelysömör

Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit.

Allergia

Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.

Napozás

A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.

Gyulladás

Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre,

Borotválkozás

Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

Bőrkeményedés

Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.

Terhesség

Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.

Égés

Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.

 

.

Összetétel, adatlap

A shea vaj lényegében növényi eredetű zsírsavakból tevődik össze. Telített és telítetlen zsírsavak egyaránt előfordulnak benne. A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav domináns.

 

Adatlap

Megnevezés

shea vaj

INCI név*

Vitellaria paradoxa butter

CAS-szám EU*

68424-60-2

EINECS-szám*

293-515-7

Származás

Ghana

Előállítás

vizes olvasztás

Certifikáció

EEC, NOP*

Fizikai jellemzők

olvadáspont

32-35ºC

gyulladáspont

290 ºC

szín

sárgás-fehér

állag

krémszerű, vagy vajszerű

illat

édeskés, kissé füstös, mogyoróra emlékeztető

fajsúly

0,91-0,97 g/cm3

elszappanosítási érték

170-220 mgKOH/g

Összetétel

Fő összetevők

olajsav, sztearinsav

Zsírsav arány

Megnevezés

IUPAC név*

CAS-szám*

Kémiai képlet

Arány

Sztearinsav

n-oktadekánsav

57-11-4

C18H36O2

46,6 %

Olajsav

(9Z)-Oktadec-9-énsav

112-80-1

C18H34O2

42,4 %

Linolsav

9,12-oktadekadién-sav

60-33-3

C18H32O2

5,7 %

Palmitinsav

n-hexadekánsav

57-10-3

C16H32O2

3,1 %

Arachidonsav

eikozánsav

506-30-9

C20H40O2

2,0 %

Linolénsav

9,12,15-oktadekatrién-sav

463-40-1

C18H30O2

0,1 %

Palmitolénsav

cisz-9-hexadekán-sav

373-49-9

C16H32O2

0,1 %

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program

*EEC - Soil Association certificate for Organic standards

A képen fa, növény látható

Automatikusan generált leírás

Tippek a shea vaj használatához

1. A shea vajat mindig tiszta bőrfelületen használd!

2. A shea hatékonyságát jelentősen megnövelheted, ha bemasszírozod a bőrbe. A használat gyakoriságát bőröd határozza meg. Eleinte gyakrabban - naponta kétszer, később ritkábban - napi egy alkalommal - lesz rá szükséged. Túladagolni nem lehet, mellékhatása nincs!

3. Ha valamilyen bőrproblémára (ekcéma, pikkelysömör) használod a shea vajat, vedd figyelembe, hogy ezeket a problémákat gyakran külső tényezők (pl.:vegyi anyagok) idézik elő, vagy fokozzák azt! Ne használj ruháid mosásához öblítőt! Az öblítő illatot kölcsönöz a ruháknak, de az illat is egy (vagy több) kémiai vegyület hatása, amely egész nap a bőröddel érintkezik, hatalmas terhelést jelentve számára. Öblítő helyett használj 10%-os biológiai erjesztésű ecetet, amely bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető! Az ecet - amellett, hogy környezetbarát - semlegesíti az esetleges mosószer-maradványokat is. A tiszta ruháknak nem lesz ecet illatuk.

4. Tartsd a shea vajat szobahőmérsékelten, lefedve! Nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, minőségét nem őrzi meg tovább, ellenben az alacsony hőmérséklet hatására megkeményedik és nehezen használható lesz. A shea vaj állagát már néhány fokos hőmérséklet-változás is befolyásolja, az optimális tárolási hőmérséklet 20-25°C. Ügyelj arra, hogy ne hagyd a vajat tűző napon, vagy nagyon meleg helyen, pl. fűtőtest közelében, vagy nyáron autóban!

 

5. Ha a shea vajat vizes bőrfelületre viszed fel egy olyan emulzió képződik, amelynél jobb hidratálót kitalálni sem lehetne. A boltokban kapható "ipari" testápolók közül sok úgy hidratál, hogy a bőr mélyebb rétegeiből a bőrfelszín közelébe szívja a vizet. Ez hosszútávon persze károsítja a bőrt. A shea vaj nem csak nevében hidratáló...

 

 

Az oldal tetejére