Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Műanyagmentes Július

Műanyagmentes Július
„Nem néhány emberre van szükségünk, akinek életmódja tökéletesen hulladékmentes, hanem több millióra, akiknek ez tökéletlenül sikerül.”

1. A Műanyagmentes Július valójában egy figyelemfelhívó kampány

Elég néhány óra a júliusból, és máris rá fogsz jönni arra, hogy a műanyag mindenhol, de tényleg mindenhol ott van. Ott is, ahol eddig egyáltalán nem vetted észre. A Műanyagmentes Július első napjai tulajdonképpen olyanok lesznek, mintha egy másik világban ébredtél volna fel. Azt javasoljuk, az elején naplózd a nagy rádöbbenéseket, jegyezd meg ezeket a pillanatokat, mert később is fontos szerepet játszanak majd a hulladékmentességhez vezető úton.

Equa kulacs

A Műanyagmentes Július pont amiatt indult, hogy rámutasson a problémára. A felismerés és a megismerés az első lépés a változáshoz. Amíg nem tudod, mivel állsz szemben, nem tudod megoldani sem.

És pont emiatt lehetetlen elbukni a kihívást, hiszen már teljesítetted is: rájöttél, hogy változtatásra van szükség, és szeretnél tenni valamit. Nincs más hátra: indulj el az úton!

 

2. A műanyagmentes július a szokások megváltoztatásáról szól – ehhez pedig időre van szükség

Mennyi idő alatt sajátítottál el egy új idegen nyelvet? Hány lecke kellett, mire helyesen megfogalmaztad az első összetett mondatot? Mennyi edzés után láttad először, hogy alakulni kezd a tested? A tanuláshoz, a változáshoz és az életmódváltáshoz is időre van szükség, és ez alól nem kivétel a műanyagmentes életmódra való átállás sem.

Lehet, hogy néhány héttel ezelőtt még nem is vetted észre, hogy ennyi műanyag vesz körül, most pedig máris szeretnél tökéletesen műanyagmentes életet élni, mert zavar a sok eldobható eszköz.

Fogadd el, hogy egy ideig ezzel a rossz érzéssel kell együtt élned, de ne bánd. Ez lesz az egyik motiváló oka annak, hogy életmódot válts. Ha nem zavarna az egyszer használatos műanyag, nem változtatnál. Ha zavarni kezd, már győzött a mozgalom.

 

3. Az apró sikerek fontosabbak, mint a 100%-os tökéletesség

A Műanyagmentes Július célja, hogy tájékozódni kezdj, hogyan tudnád a jövőben elkerülni az egyszer használatos műanyagokat. Bár ma már nagyon sok információ áll a rendelkezésedre, rengeteg Facebook-csoportból tájékozódhatsz, sokat segít, ha van egy sorvezetőd. Ezért is ajánljuk figyelmedbe az ingyenes 30 napos hulladékmentes kihívásunkat, amely a műanyagmentességre való törekvést is segíti.

A legfontosabb, hogy nem kell azonnal minden eszközt lecserélned, hiszen a lényeg, hogy használd azokat az üvegeket, dobozokat, textilszatyrokat, amelyek már ott vannak a háztartásodban. De ha motiváció lehet számodra, hogy a Műanyagmentes Július során veszed meg életed első kulacsát, most cseréled le a tusfürdőt szappanra, vagy váltasz hulladékmentes samponra, akkor tedd meg. A lényeg, hogy csak egy-egy dologra fókuszálj, amivel szívesen foglalkozol és könnyűnek érzed az átállást.

Equa kulacs

4. A Műanyagmentes Július során az út a fontos, nem a cél

A műanyagmentességre való törekvés nem verseny, a műanyagmentes július végén nem osztanak érmet. A legjobb, ha nem hasonlítgatod magad másokhoz, hiszen mindenkinek megvan a maga útja, a maga üteme és a csak rá jellemző élethelyzet, amiből indul.

Természetesen a cél az, hogy minél kevesebb egyszer használatos műanyagot használjunk, hiszen az egyetlen Földet szeretnénk megóvni, de ahogy korábban is írtuk, a szokások átalakításához időre van szükség – 31 nap helyett évekre.

A Műanyagmentes Július az út kezdete, amely reméljük, tovább tart majd számodra is, mint csupán egy hónap.

 

5. Egyszerűen nem tudod elbukni a Műanyagmentes Július kihívást

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a kudarc az a tény, hogy valaki vagy valamely terv, szándék, cselekedet nem jár sikerrel; nem éri el a kívánt célt.

A Műanyagmentes Július célja, hogy felhívja a figyelmed, és elindítson az úton. Ha ezt meg se próbálod, vagy azonnal feladod, akkor valóban elbuktál. De ha már egy apró lépést is teszel, akkor sikeresen teljesítetted a kihívást. Ha valamit most nem tudsz megváltoztatni, az nem számít bukásnak. Ha úgy érzed, lassan haladsz az úton, az sem jelenti, hogy nem teszel semmit. Arra kérünk, légy magaddal szemben türelmes, ne add fel, mert a legkisebb változtatásra is szüksége van a világnak.

 

Kacskaringók és hepehupák

Mitől lesz sikeres egy életmódváltás? Nem attól, hogy azonnal minden sikerül! A sikerhez vezető út mindig kacskaringós és hepehupás. Az viszont biztos, hogy ha energiát teszel valamibe, az meg fog térülni. Minél inkább koncentrálsz a változásra és változtatásra, annál inkább sikerülni fog. Csatlakozz bátran a Műanyagmentes Július kihíváshoz, tedd meg az első vagy a sokadik lépést. Hagyj magadnak időt, és élvezd az apró lépések örömét!

Az oldal tetejére