Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Szeretnéd tudni miért lett a webshopunk neve, 24palack.hu?

24palack
2021. 03. 01. 00:33:27

Kiszámoltuk, ha Pet palackot használsz, EQUA  kulacs helyett akkor kéthét alatt 24db pet palack kerül a természetbe. Olvasd tovább, és megfog változni az életed!

Miért kellene nekem kulacs, ha a PET- palackból is meg tudom inni a vizet? És azt tudtad, hogy az egyszer használatos műanyag palackok mennyi egészségügyi és környezeti veszélyt hordoznak? Egyáltalán, ki szeret olyanból inni, amit úgy hívnak a teljes nevén, hogy polietilén-tereftalát?

                                                                                          

Mondj nemet a műanyag vizes palackokra. Vigyél magaddal saját EQUA kulacsot, amit bármikor  újra tudsz tölteni.

A Tudatos Vásárló előre végig gondolja mit és mennyiért szeretne venni. Tehát: mi egy jópofa, tartós EQUA kulacsot szeretnénk. Mely szétszerelhető, egyszerűen tisztítható, ha nem használod, könnyen kiszárítható. Azt már tudod, hogy mit fogsz benne tárolni? Csak vizet, vagy meleg italt is?

De miért is kell nekem kulacs, ha ennyit kellene gondolkoznom, mikor egy PET - palackból is meg tudom inni a vizet?

Mert az eldobható palackok használata több veszélyt is hordoz:

Higiéniai és egészségügyi veszély

Az eldobható palackban, felbontást követően 24 órával - a hűtőben való tárolás ellenére is - megjelennek a baktériumok és penészgombák. Miután elfogyasztottuk az ásványvizet vagy üdítőt, és újból megtöltjük ezen palackokat, a számos mikroorganizmus azonnal fellelhető a palackunkban, majd két-három nap után szabad szemmel is jól láthatjuk a felrakódásszerű telepeket. A palack az egyszerű mosogatástól ugyanis nem lesz tiszta! A PET- palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ideálisak ezen baktériumok és gombák számára, hogy telepeket alkossanak. A műanyag palackok ráadásul nem főzhetőek ki az üveghez hasonló módon, így nem tudjuk kellően tisztává tenni őket az újbóli használat előtt. A nem fertőtlenített PET- palack belsejében a házi újratöltés után a folyadékban kialakuló baktériumok és a gombák anyagcseréjük során számos toxikus, daganatkeltő anyagot termelnek, mely szervezetünkbe jut. Ezen vegyületek tartós fogyasztásának a veszélyét nem kell külön hangsúlyozni, hiszen jól ismert. A műanyag szemét mikroműanyagokra bomlik, és bekerülhet az élő szervezetbe, ezek élettani hatása még nem ismert.
A kocsiban, vagy napon felejtett palackok a meleg hatására káros anyagokat bocsájtanak ki magukból.

Környezeti veszélyek
A PET- palackok és sok más műanyag elbomlási ideje még nem ismert, akár évszázadokig tarthat elzárt közegben.


Égetésekor adalékanyagaikból rákkeltő anyagok keletkeznek (légúti betegségeket okozva), míg mérgező melléktermékek keletkeznek a gyártásuk során.
Az emberi felelőtlenség miatt a természetben sok állat életét veszélyeztetik.

A Hulladékból termék adatai (2016) szerint Magyarországon évente 1,3 - 1,4 milliárd PET -palack kerül forgalomba, uralva ezzel a kidobott hulladékok arányának nagy részét. Ez körül-belül 45 ezer tonna palackot jelent évente. A Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek ki a PET-kupa résztvevői, az óceánok partjairól pedig annyi szemét került felszedésre, amivel másfélszer körbe tudnánk rakni a Balatont.

A műanyagok felhasználása szerint a legnagyobb piaca a csomagolóanyagoknak van, ez az iparág csaknem a feldolgozott műanyagok felét hasznosítja. A második legnagyobb felhasználó az építőipar 20%-kal, az elektronikai ipar csupán 6%-ot fogyaszt, az autóipar pedig 3%-ot. 242 millió tonnára nőtt ezen műanyagok felhasználása világszerte 2017-re, ami évi átlagos 3,2%-os növekedést jelentett 2005 – 2017 között. 

Ha Magyarország lakosságának 10%-a egy fél évig nem vásárolna PET-palackot, hanem kulacsból inná a vizet, 110 millió palackkal levesebb kerülne a szemétbe. Hihetetlen adat, igaz?

                                                                                                                  

Tippek és trükkök...

Milyen kulacsot válassz?

Alapanyaga szerint készülhet alumíniumból, rozsdamentes acélból vagy műanyagból, de kaphatók üvegből készült kulacsok is.
Általában az ideális méret valahol a 0,3 - 0,6 - 1,5 liter között van. Ha egy kézitáskában hordanád, akkor érdemes egy kisebbet választanod, igaz, ezt gyakrabban kell újratöltened. Iskolatáskában, hátizsákban már a nagyobb kulacsok is kényelmesebben elférnek. Aki biciklivel jár vagy a kocsiban tartja a kulacsát, bátrabban választhat nagyobb méretet is.

Találd meg a neked valod EQUA Kulacsokat 

Mivel töltsd meg a kulacsot?

Sokan szeretjük igazán a vizet, ezzel indulunk naponta útnak. A gyerekeknél már vegyesebb a kép: háziszörpi vagy tea reggel, ez utóbbit hőálló palackba töltjük. Rutinos, de gondos szétszedés és mosás után kerül bele a délutáni ovi-, sulijáratra víz, főleg csapvíz.
A magyarországi csapvíz a legtöbb helyen tiszta, jó minőségű, iható, így érdemes ásványvíz helyett csapvizet a kulacsodba tölteni. Arról nem is beszélve, hogy az ásványvíz vásárlásakor nemcsak a PET-palackok számát növeled, de a környezeti terhelés pl. a szállítással, raktározással is jelentősen nő.

 

Hulladekvadasz.hu  engedéllyével 

Tartalomhoz tartozó címkék: EQUA
Az oldal tetejére